Belenyúlt a NER-lovagok magánrepülőzési darázsfészkébe, a Pegasus célpontja lett a volt pilóta

Megosztás

Néhány évvel ezelőtt konkrétan leültek vele szemben a TEK-esek és felszólították, ne osszon meg soha többé adatokat arról, hogyan magánrepülőzik Orbán Viktor és a Fidesz-elit.

Pető György, az RTL Klub újságírójából lett pilóta telefonszáma is szerepel azon a listán, amelyen a Pegasus kémszoftver megfigyelési célpontjainak számai vannak – írja a Direkt36. Pető idén nyáron a megfigyelési botrány kirobbanása után megkeresett a titkosszolgálatnál egy olyan dolgozót, aki évekkel korábban kapcsolatba lépett vele, és rákérdezett, hogy megfigyelték-e őt, ám az illető ezt határozottan tagadta.

Pető érthetetlennek tartja, miért került célkeresztbe, mivel munkájának és ügyfeleinek nincs magyarországi kötődése. A Direkt36 szerint azonban vannak arra utaló jelek, hogy a titkosszolgálatokat a máig is élő médiás kapcsolatai érdekelték. A volt újságíró korábban dolgozott a Magyar Televízióban és az RTL Klubnál is, volt a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, jelenleg pedig pilóta külföldön. Régi kollégaként azonban sok újságíró ismeri, szakmai segítségért is fordultak már hozzá, nemcsak általános ügyekben, hanem akkor is, amikor Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc repülőútjairól írtak. Petőt idén tavasszal is megkeresték, amikor az OE-LEM lajstromjelű kormányközeli gép Dubajba repült a járványhelyzet ellenére. A gépen a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő birtokába jutott dokumentumok szerint Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea utazott.

Pető a Direkt36-nak azt mondta, nincs semmilyen motivációja, ha tud, segít. „Ezek publikus adatok, és érthetetlen a titkolózás a magánrepülőzéssel kapcsolatban” – mondta a nyílt forrásból is elérhető repülési adatokról, amelyeket időnként segít értelmezni újságíróknak. Ezeket az információkat bárki láthatja a repülők útvonalait követő applikációk segítségével. „Semmi leleplezés nincs ebben. Nem titkos információkat osztottam meg. Ha valaki ennyire aggódik, hogy a privát repülései kiderülnek, akkor ne használjon magánrepülőt” – tette hozzá.

A volt újságíró azért gyanakszik arra, hogy régi médiás kapcsolataira lehettek kíváncsiak, mert 2015-ben a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei személyesen keresték fel amiatt, hogy a miniszterelnök repülőútjairól ne adjon információkat az újságíróknak. Azután vették fel vele a kapcsolatot, hogy a hvg.hu az év január 11-én megírta: Orbán aznap az OTP magángépével utazott Párizsba, a Charlie Hebdo című szatirikus lap szerkesztősége elleni terrortámadásra emlékező vonulásra, majd visszaúton megállt Zürichben is. Pető még aznap este találkozott két bőrdzsekis férfival a budapesti Arena Plazában, ahol elmondták neki, hogy veszélybe sodorta a kormányfő életét azzal, hogy információkat osztott meg a médiával a repülőútjáról. Azt is mondták a Direkt36 cikke szerint, hogy ez adott esetben akár terrorcselekmény előkészületének is számíthat, majd nyomatékosan megkérték, hogy többet ne csináljon ilyet, amit ő meg is ígért.

Állítása szerint olyan is előfordult, hogy egy megfigyelőkocsinak tűnő jármű parkolt állandó lakcíménél, Pegasus-célponttá válásának idején pedig az egyik magyar titkosszolgálat ültette le több alkalommal is elbeszélgetni. Az egyik ilyen alkalommal a titkosszolgálat olyan helyzetet teremtett, hogy ki kellett adnia a kezéből a telefonját. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek